Resepi daging tetel masak lemak cili padi dengan sambal kupang segar.
Sambal kupang segar yang sedap hingga menjilat jari.
Daging tetel masak lemak cili padi bersama ubi kentang yang pedas tetapi menyelerakan!
Jom kita lihat resepi sambal kupang dahulu
Sambal Kupang

Bahan-bahannya:
1. 500 gram kupang segar ( Jannah beli di SEGI Supermarket)- bersihkan dan tapis.
2. Cili kering (ikut suka ) diblender bersama sebiji bawang besar dan 6 ulas bawang putih.
3. Satu kiub pati ikan bilis (jika suka) - belacan pun boleh juga.
4. Sebiji bawang besar dihiris bulat.
5. 2 keping asam keping.
6. Garam dan gula secukup rasa.
Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Tumis cili yang telah diblender tadi.
2. Masukkan asam keping , sedikit garam dan gula- supaya gula akan menjadi karamel dan warna sambal akan merah berkilat.
3. Biarkan hingga garing.. jika kering tambah sedikit air.
4. Masukkan kiub pati ikan bilis.
5. Garing - masukkan kupang dan hirisan cili tadi.
6. Sesuaikan rasanya- pedas , masin dan manis.
Daging tetel masak lemak cili padi dan kentang

Bahan-bahannya:
1. 1 kilo daging tetel (beli di Pasar Tani berdekatan)- akak masak dalam presure cooker 10 minit.
Rebus dulu pun boleh dengan sedikit garam. Kemudian dihiris kecil.
2. 10 - 15 biji cili padi siam diblender bersama 5 ulas bawang merah ( tak perlu bawang putih untuk masak lemak ) dan seketul kunyit hidup.
3. 2 butir ubi kentang - potong 4 .
4. 2 batang serai, 1 ketul halia dan 1 ketul lengkuas- semua bahan ini diketuk-ketuk.
5. 2 asam keping,
6. Semangkuk pati santan dan dua mangkuk santan cair.
* Jika suka boleh masuk sehelai daun kunyit yang dihiris halus.
Cara-caranya:
1. Dalam sebuah periuk, masukkan cili yang telah diblender bersama ubi kentang , asam keping , halia, lengkuas dan serai tadi.
2. Masukkan 2 mangkuk santan cair tadi dan garam serta sedikit gula. Kacau rata.
3. Jerang atas api, bila menggelegak masukkan daging tadi.
4. Pastikan ubi kentang empuk barulah masuk santan pekat.
5. Rasa masin / manisnya dan jika suka masukkan daun kunyit .
Siap dua resepi simple tetapi amat digemari oleh anak-anak. Semoga nanti akan dihidangkan untuk cucu-cucu pula (he..he..) Kupang adalah kegemaran budak Jannah. (Orang Melaka guna "budak"). Diulang buka tudung saji untuk meratah kupang-kupang tu.. Sanggup singgah SEGI untuk beli kupang otw nak balik Bukit Beruntung. Makanlah anak....jangan tak makan.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan