Sabtu, 6 September 2014

Dinner Tonight~~~ (My First Post!!!)

Kari Kepala Ikan- nampak tak mata bulat ikan tu- merenung kita!

Ayam Masak Kicap Berempah



























Menu untuk malam ini bersama keluarga Kak Su...
Kari kepala ikan dan ayam masak kicap berempah
Setelah beberapa hari berada di Lumut, Perak atas dasar kerja, akhirnya hari ini Kak Su mendapat inspirasi untuk memasak sesuatu yang sedikit special. ahaks ahaks
yang paling penting it's easy and my kids loved it. licin kauuuuu. haaaaa..

Setelah beberapa minggu sibuk dengan PT3...hari ni rasa teruja sangat nak masak dan ambil gambar untuk masuk dalam blog yang baru Kak Su minta anak-anak buatkan.. rasanya seronok juga dapat simpan semua resepi untuk menjadi rujukan anak-anak terutamanya Jannah dan Yasmin- anak dara berdua tu. Razin dan Nazif mungkin tidak begitu teruja untuk melihat blog ibunya ini...yang penting buat mereka --MAKAN.

Jom tengok resepinya-

Kari Kepala Ikan

Se ekor ikan agak besar- apa-apa ikan - akak guna ikan  nyut-nyut
5 biji bendi dan sebiji terung bulat

Bahan tumis;

5 ulas bawang merah  dan 5 ulas bawang putih dihiris
1 biji tomato - dicincang
2 tangkai daun kari
Campuran halba,biji sawi 

2 senduk serbuk Kari Ikan -Kak Su guna Rempah kari Cap O
1/2 senduk serbuk kurma Cap Baba's
Setengah kotak santan

Cara-caranya :

Panaskan periuk- masuk sesenduk minyak.
Tumiskan bawang merah dan bawang putih , masukkan tomato cincang dan daun kari.
Bila garing- masuk biji sawi- jangan biar hangus biji sawi-nanti kari rasa pahit.
Curah air panas dalam periuk ikut berapa banyak kuah yang kita perlukan.
Menggelegak- masukkan rempah kari ikan dan rempah kurma. Jika kuah cair, tambah rempah kari ikut kepekatan yang diingini. Time ni kena adjust sendiri banyak kuah dan kepekatannya.
Biar menggelegak dan bila kuah kurang tambah air semula. Rempah kari perlu cukup masaknya.
Dah masak rempahnya masukkan santan-kacau - sesuaikan rasa garamnya.
Masuk bendi dan terung yang telah dipotong 4. Jika suka masukkan cili hijau dan cili merah.
Akhir sekali masukkan ikan tadi. Biar menggelegak dan tutup api bila ikan telah masak.

okay - dah siap. Setelah berkahwin dengan orang utara- masakan kari ini antara feberet ayah kepada anak-anak Kak Su. Itu pun makan tahun juga nak ikut selera dia.. apa-apa pun akak rindu masak lemak cili api dan asam pedas- orang Melaka lah gamaknya...

Resepi kedua;

Ayam Masak Kicap Berempah

Ayam sekoq - potong ikut suka= tak perlu goreng

Bahan tumisan ;
Kulit kayu manis and the gang
5 ulas bawang putih dan sebiji bawang besar dihiris
Setangkai daun kari (jika suka)- akak tak letak

Bahan kuah :

Sesenduk cili kering yang telah dikisar dengan setengah biji bawang besar, 5 ulas bawang putih dan 3 hiris halia.
3 sudu rempah kari daging( Cap O juga )
1 sudu kecil jintan manis dan 1 sudu kecil jintan putih
1 sudu besar cili sos
1 sudu besar tomato sos
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kicap pekat dan sedikit kicap manis - ikut rasa
Sedikit asam jawa
1/4 cawan susu cair
2 sudu kerisik, garam dan gula
Sebiji bawang besar dipotong bulat, dan 2 biji cili hijau dipatah-patahkan

Cara-caranya:

1. Panas minyak - Tumis bahan tumisan di atas sehingga garing.
2. Masukkan cili kisar , garing - rempah kari, jintan manis dan jintan putih- jika kering- tuang sedikit air.
3. Garing-masukkan cili sos, tomato sos, sos tiram,kicap pekat, kicap manis,air asam jawa.
4. Masukkan ayam- gaul biar merenih sekejap- kemudian masukkan susu cair tadi dan kerisik.
5. Gaul dan biar menggelegak. Masukkan garam dan gula ( hati-hati letak garam -takut masin).Sesuaikan kuahnya -  rasa manis,pedas dan masin.
6. Akhir sekali masukkan bawang potong bulat dan cili hijau.

Okay..eating time...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan