Inilah rupa cucur udang yang telah digoreng
Resepi Cucur Udang:500gram tepung gandum
50 sen taugeh-bersihkan dan ditapis.
Secekak daun kucai- dipotong pendek dan bersihkan.
Udang ikut suka berapa banyak nak letak=buang kepala dan ekor.
3 biji bawang putih ditumbuk halus
Setengah sudu kecil kunyit- tak kuning boleh tambah lagi.
1 biji telur
1 sudu kecil baking powder- jangan banyak nanti rasa pahit kat lidah.
Air - ikut kepekatan yang dikehendaki.
Cara-cara:
1.Ambil satu mangkuk besar,campurkan taugah,daun kucai, garam,serbuk kunyit, bawang putih tumbuk dan telur- gaul dengan secawan air= biar rata.
2. Masukkan tepung dan baking powder dan udang - gaul lagi- sampai jadi macam adunan kuih ketayap.
3. Rehatkan 15 minit.
4. Goreng dalam minyak yang panas.
Inilah rupanya cucur yang telah dipotong
Resepi kuah kacang:
200gram kacang tanah-goreng dan diblender agak halus.
10 - 13 tangkai cili yang telah diblender dengan :
2 hiris halia, 2 hiris lengkuas , sebatang serai dihiris , 5 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih serta belacan sebesar ibu jari.( atau udang kering)
sedikit air asam jawa
gula merah, gula pasir dan garam.
Cara-caranya:
1. Panaskan kuali dengan 3 sudu minyak. Tumis cili yang telah diblender tadi
2. Garing , masukkan air asam dan kacang tumbuk tadi- Kacau rata.
3. Masukkan gula merah,sedikit gula dan garam. Pastikan secukup rasa.
4. Biar menggelegak dan keluar minyak.
5. Boleh ditambah air jika pekat.
Taaadddaaa ---- jemput makan.





Tiada ulasan:
Catat Ulasan